Dag 3: Ieper-Wervik.
Inmiddels ben ik weer veilig thuis aangekomen.
Weer een mooie tocht gelopen en gelukkig gaat het me nog steeds erg goed af!
Op de woensdagmiddag aangekomen in Ieper dus en daar overnacht in sportzalen van een school.
Dat is eigenlijk wel passend, op de route naar bijvoorbeeld Santiago ben je ook vaak veroordeelt tot slapen in enorm grote zalen met veel bedden!
Al om 19uur naar de Menenpoort gegaan, waar om 20uur (iedere avond, al sinds 1928 !!!) de herdenkingsdienst is voor de slachtoffers van "de grote oorlog", WO1.
We hebben de mazzel gehad dat het een uitgebreide versie was met naast de trompetspeler ook doedelzakspelers, vaandeldragers en een koor.
Dat vanwege diverse delegaties uit Noord Ierland en Nieuw Zeeland. Indrukwekkend gebeuren, waar met name veel Engelsen op afkomen.
Het Vlaams Compostela Genootschap heeft ook een krans geplaats onder de Menenpoort.
Ieper is sowieso ongelooflijk, de stad is in WO1 volledig platgebombardeerd. Alle gebouwen zijn echter volledig hersteld in originele staat. Feitje: de oudste bomen in Ieper zijn uit 1922 !!!
Zelfs die zijn volledig weggevaagd.
iets wat je gedurende de hele Via Yprensis ziet zijn rood en blauw gemarkeerde bomen. Die geven de frontlinie aan van zowel geallieerden als Duiters. Vaak is de afstand tussen die linies krap 10 meter. Bij de foto's zal ik een landkaart met de frontlinies (rode en blauwe lijn) plaatsen.
Afijn, s'avonds nog even wat gedronken en gebabbeld en gaan slapen. Slaap was redelijk dit keer.
Het klinkt trouwens als onverantwoord om met een groep van ruim 100 man/vrouw te gaan lopen bij tropische hitte op dag 1, maar er waren een arts en verpleegkundige actief die zelfs mensen hebben ontraden om verder te lopen vanwege gezondheid. Onder die 100 mensen zitten ook veel beginners, die bijvoorbeeld een veel te zware rugzak (tot wel 35kg) meedragen. Bij diverse mensen werd dan ook de rugzak deels leeggehaald en ging het teveel aan bagage per auto naar het eindpunt. Nog een groot probleem is blaren, door slecht of slecht ingelopen schoeisel. Op dag 1 waren er dus ruim 30 uitvallers, op dag 2 maar een enkeling en dag 3 niemand.
Dag 3 verliep van Ieper naar Wervik aan de Franse grens, de grens wordt daar gevormd door rivier de Leie. Deze derde dag was veruit het mooiste qua natuur. Omgeving Ieper is echt een fraai wandelgebied! De loopafstand was deze dag slechts 22km. Fijn is dat er ook een beetje hoogteverschil in zit (bijna 70meter).
We zijn even na 8uur gestart en afspraak was om om 15.30 in Wervik te zijn voor afsluitingsceremonie en groepsfoto (die foto komt met een verslag in de niewste Hola! te staan, begin augustus. Ik zal het artikel dan wel inscannen en toevoegen). En inderdaad was iedereen ruim op tijd binnen voor afsluitend drankje op terras en de ceremonie.
Om even na 17uur vertrok de bus terug naar Nieuwpoort, daar de auto opgezocht en nog eens bijna 3 uur naar huis gereden. Vermoeiend dagje, maar weer goed geslapen in eigen bed.
Nu is het weer aftellen tot begin september, dan gaat de 4-daagse wandeling over de Via Monastica van start!
Groeten van Paul.

Het is een bewogen stuk belgie zelfs na ruim 100 jaar.
Ach ja slapen in rumoerige ruimtes moet je wel ff aan wennen.
Benieuwd wat de volgende tocht brengt!
Jacqueline
Fijn dat wij weer mee mochten genieten van je mooie verhalen en foto´s
Groetjes, Bert en Mies v. Hoorn
Leuk te lezen dat deze voor jou nieuwe manier van jouw hobby wandelen zo goed is bevallen. Dat smaakt vast naar meer ;-)
Groetjes Elsbeth
Groetjes, Gerda en Peter.