Etappe 21: Monforte de Lemos - Chantada 32km.

27 mei 2018 - Chantada, Spanje

Hola volgers,

Mooie stad Monforte de Lemos! In de avond de heuvel opgelopen naar Monasterio San Vicente do Pino. Erg fraai, maar levert weer de nodige km’s en hoogtemeters op!
Rond 21uur terug in hotel (dus niet het hostal) na een menuutje met muchos vis. En om 22uur toch wel behoorlijk uitgeput plat gegaan.
Goed geslapen, hoorde wel af en toe de ganzen aan de overkant van het hotel, bij Rio Gabe, tekeergaan wanneer er iemand passeerde.
Eigenlijk om 7.30uur ontbijt, maar was al om 6uur wakker er ben een half uur later vertrokken. Te eten had ik nog wat uit m’n voorraad en bij tankstation een kop koffie (nou ja, meer bagger) gedaan.
De eerste kilometers Monforte uit waren niet mooi, gewoon een saaie asfaltweg volgen. Ook heiig weer, niet veel zicht.
Na 10km werd het echter spannender, van het asfalt af, heel kleine paadjes in. Je kunt dan zien dat de Invierno niet platgelopen is. Je ziet vaak nauwelijks sporen van andere pelgrims op die paden. Veel hoog gras, rots en modder gehad. Vooral het doorwaden van beekjes en bronnen is lastig op deze paden, had ook al gauw natte voeten, maar de bagage bleef droog.
Ze noemen Galicië wel een gebied met 1000 rivieren, wat overdreven, maar zeer veel beekjes, bronnen en rivieren.
Bij Diomondi de 100km-paal gepasseerd. Even daarna het, tot nog toe, zwaarste (maar erg fraaie) gedeelte van de Invierno gehad. Eerst 300 meter steil afdalen, waarvan 200hm. Over een Romeinse keienweg. Vervolgens Rio Miño overgestoken en aan de andere oever 300meter steil omhoog door wijngaarden. Hier wel wat gefoeteld en de asfaltweg met haarspeldbochten gevolgd. De pelgrimsweg ging vaak recht omhoog via de wijngaarden, zeer steil. Maar dat is op de foto’s wel te zien.
Kort na deze zware klus aanbeland in Chantade. Op het eerste adres wilde sjieke mevrouw me niet vanwege de Wheelie door d’r strak gepoetste halletje. Nu een halve ster-hotel gevonden “Gamallo”. Geen aanrader, maar ja de pelgrim moet toch ergens slapen.
Inmiddels 2 stokbroodjes achter de kiezen (kaas en chorizo) en natuurlijk het traditionele cervezaatje.
Het weer was goed vandaag, droog in elk geval. Weinig zon gezien onderweg, maar nu wel (lichtbewolkt).

Voor RP: Hostal Rio Selma, Calle Rio Selmo 23 Ponferrada. web: hostalrioselmo.com
Er is ook een albergue municipal in Ponferrada, maar erg druk en grote slaapzaal.
Voor veel actuele info over alle camino’s kun je op gronze.com kijken. Wel Spaans, maar eenvoudig zoeken. Je vind hier voorstel voor etappes, bars e.d. onderweg en actueel overzicht albergues, hostals e.d. per plaats.
Goede keus, de Invierno👍🏻

Foto’s

4 Reacties

 1. Jacqueline:
  27 mei 2018
  Hallo Paul,
  En wat had jij zonder wheelie gedaan? Ook schuin omhoog?
  Gelukkig heb je toch onderdak gevonden..
  Zo te zien is het in Spanje een stuk frisser dan hier! De auto gaf 30 graden aan vanmiddag!
  Op naar Santiago dan maar!
  Groetjes
  Jacqueline
 2. Peter:
  27 mei 2018
  Paul, wat zit er onder je neus en op je kin????????????????
 3. RP:
  28 mei 2018
  Beste Paul, dank voor het adres en website. Ik loop 2 dagen over de Frances (vanaf Astorga) en probeer de drukke albergues te vermijden. En goede site, dat gronze.com! 👍goede trip nog.
 4. Elsbeth:
  28 mei 2018
  Een selfie ??? Gelukkig je wheelie op de foto, dan herkende ik je nog ;-). Veel plezier op de rest van je reis.
  Groetjes Elsbeth